Ügyfélszolgálat
+36 19 98 92 62
(Hé-Pé, 8-16)
info@bontis.hu
Rendeljen még 23 999 Ft
és ingyenes házhoz szállítás

Tanácsadás 15. 7. 2022

Dress code - tudod, mit kell viselni?

Ha valaha kaptál már meghívót egy fontos eseményre, talán észrevetted a rajta szereplő "dress code" kifejezést. Sokak valószínűleg nem ismerik ezt a szófordulatot, vagy az is lehet, hogy csak nem tudják megfelelően értelmezni. Ha a meghívón feltüntetnek valamilyen elvárt öltözködési stílust, akkor az illemszabálynak megfelelően, ezt szigorúan be kell tartani. Hogy milyen stílusokkal találkozhatsz egy meghívón a "dress code" kifejezés mellett?


Dress codeWhite tie

Black tie

Semi formal

Business formal

Business casual

Smart casual

Casual

 

White tie

Ultra formálisnak is nevezhetjük. Itt a legformálisabb öltözködési módról beszélünk, amelyet nagyon szigorú szabályok határoznak meg. Rendszerint ez magasabb köröknél, esti társasági eseményekre vonatkozik. Ezek lehetnek mindenféle gálák, állami rendezvények, ceremóniák, királyi esküvők vagy operabálok. Ha nem tartod be ezt az öltözködési formát, akkor előfordulhat, hogy egyáltalán nem engednek be az adott eseményre.

  • Férfiak
    White tieElengedhetetlen része az öltöznék egy fekete gyapjú frakk, amely nem gombolódik be. A hozzá illő fekete, magas derekú nadrágnak ugyanabból az anyagból kell készülnie (ehhez ajánlott nadrágtartót is viselni). A frakk alatt fehér pamut piké mellényt, alatta pedig fehér inget kell viselni, levehető álló szmokinggallérral. A kézzel megkötött fehér csokornyakkendő szintén kötelező eleme az öltözéknek. Lábbeliként pedig egyedül a fekete lakkcipő megengedett. Figyelem, soha ne viselj órát!
  • White tie_womanNők
    Ezekre az eseményekre hosszú estélyi vagy báli ruhát kell viselni. A ruhák nagyon feltűnőek és hivalkodóak is lehetnek. A különböző szabások, színek és díszítések ugyancsak elfogadhatóak. Ezekhez a ruhákhoz a hosszú kesztyű a legmegfelelőbb kiegészítő.

 

Black tie

A black tie az egyik legelterjedtebb öltözködési mód a fontos illetve formális eseményeken. Ezek gyakran bálok, operák, formális estélyek és gálák. Kevésbé hivatalos, mint a white tie.

  • Férfiak
    Black tieA férfiak szmokingot és szmokingnadrágot, emellett fehér inget viselnek, klasszikus vagy állógallérral, mellénnyel vagy derékszíjjal. A fekete csokornyakkendő kötelező eleme az öltözéknek. Lábbeliként fekete lakk- vagy hagyományos cipő is választható. A cipőhöz fekete zoknit kell viselni, és itt sem megengedett az óra viselése.
  • Nők
    Black tie_womanA nőknek hosszú estélyi ruhát kell viselniük. Csak a nagyon sötét színek, például fekete, sötétkék, bordó vagy sötétlila a megengedett. A ruhához harisnyát és kiegészítőnek egy hozzá illő kis táskát, valamint a hölgyeknek zárt orrú cipőt kell viselni. Kiegészítőként arany-, gyémánt- vagy gyöngyékszer a megengedett.

Creative black tie

Ez a black tie egy különleges fajtája, amelyet gyakran használnak a művészvilágban. Lehetővé teszi a férfiak számára, hogy kreatívak legyenek a szmoking zakóval, és lehetővé teszi a nők számára, hogy kreatívak legyenek a kiegészítőkkel.

💡 Érdekesség: Tudod, miben különbözik a szmoking az öltönytől?

A szmokingnak a klasszikus öltönytől eltérően kontrasztos szatén hajtókája van. A szmokingnadrág ehhez illeszkedik, ráadásul a lábszár oldalán a szmokingzakóhoz illő fényes szaténszalaggal ellátott sáv fut.

 

Semi formal

Ezek olyan események, például koktélpartik vagy céges rendezvények, ahol jó, ha megmutatod, hogy törődsz a házigazdával. A megjelenést ezeknél az eseményeknél az esemény időpontjához kell igazítani: ha reggel kezdődik és este 6 óra előtt ér véget, a ruha színe lehet világosabbak (kék, szürke, bézs) és a stílusa is lazább. Este 6 óra után viszont célszerű sötét színeket választani.

  • Férfiak
    Semi formalA reggeli és a délelőtti órákban a férfiaknak világosabb színű öltönyt kell viselniük, amelyhez fehér vagy valamilyen lágy pasztellszínű inget választhatnak. Este már viselhetnek sötét színű zakót fehér inggel. A semi formal stílus már nem követeli meg a csokornyakkendőt; ezt helyettesítheti egy sima nyakkendő. Természetesen mindehez nem hiányozhat a jó minőségű bőrcipő sem.
  • Nők
    Semi formal_womanA reggel és délutáni órákban a nőknek testhezálló ruhát vagy elegáns kosztümöt kell viselniük. Nyáron a magassarkú cipő mellett pedig az ötlözékükhöz illő szandált is választhatnak. Este az úgynevezett "kis fekete" vagy a nadrágkosztüm számít megfelelő viseletnek, amihez este 6órától zárt orrú, illetve magassarkú cipőt húzhatnak.

 

Business formal

Ez a meglehetősen konzervatív öltözködési forma nagyon elterjedt az üzletemberek, ügyvédek, felsővezetők valamint pénzügyi területen dolgozók közt mindennapi viseletként ismert.

  • Férfiak
    Business formalSzükség lesz egy jó minőségű öltönyre, amelynek színe sötétkék, sötétszürke vagy fekete. A nyári hónapokban a színek lehetnek akár ennél világosabbak is. A megfelelő ing inkább világosabb árnyalatú, vagy semleges színű, de ezesetben a finom minták is megengedettek. A nyakkendő is legyen inkább konzervatív, és az inggel és a zakóval összehangolt. A lakkcipő a legmegfelelőbb választás, és színének az övvel, az aktatáskával, a pénztárcával és az órával kell összehangban lennie.
  • Nők
    Business formal_womanA nők választhatnak ruha, nadrágkosztüm, öltöny vagy szoknya között. Bármit is választanak, ügyelniük kell rá, hogy a ruha konzervatív, sötétebb színű legyen.  A férfiakhoz hasonlóan a nyári hónapokban világosabb színeket is viselhetnek, valamint a finom és visszafogott, csíkos vagy kockás minta is megengedett. A szabás legyen klasszikus, a ruha vagy szoknya hossza pedig térdig érjen. Lábbelinek a fekete bőrcipő vagy balerina a legmegfelelőbb választás. A férfiakhoz hasonlóan, a kiegészítőknek is a lábbelihez kell igazodniuk. Az ékszerek, akárcsak a smink, legyenek visszafogottak és inkább egyszerűek.

 

Business casual

Ez a stílus sokban hasonlít az előbbi business formal ruházathoz, ám ez inkább annak hétköznapi formájának felel meg. Ilyen stílusú ruhákat elsősorban üzletemberek, irodákban dolgozók vagy ingatlanügynökök viselnek.  Ez egy sokkal lazább és szabadabb öltözködési forma. Azonban még mindig szem előtt kell tartani, hogy professzionálisnak kell tűnnünk.

  • Férfiak
    Business casualA klasszikus kabát helyett a férfiak választhatnak sportzakót vagy hosszú ujjú inget. Az ing helyett pedig garbót vagy hosszú ujjú pólót is viselhetnek. Ehhez klasszikus pamut nadrágot ajánlott választani. A business casual stílus esetében már nyakkendőre sincs szükség. A cipő legyen zárt, bőrből készült, de a loaferek is megengedettek. Minden kiegészítőnek összehangoltnak kell lennie a professzionális megjelenés érdekében. A férfiak soha ne viseljenek rövid ujjú felsőt, ez ugyanis nem professzionális.
  • Nők
    Business casual_womanA választék nők esetében már sokkal változatosabb: ruhák, szoknyák, szoknya- vagy nadrágkosztümök, formális nadrágok, ezekhez különféle ingek, blúzok, pulóverek és mellények is viselhetők. Ha szoknyát vagy ruhát választunk, figyelnünk kell a hosszra: mindig legyen legalább térdig érő, vagy annál hosszabb. A mélyebb nyakkivágás és a kihívó ruhadarabok egyáltalán nem megfelelőek. A kiegészítőknek itt ugyancsak visszafogottnak, és a cipővel összehangoltnak kell lenniük. Lábbeliként a bőrcipő, a loafer vagy az oxford a legmegfelelőbb választás.

 

Smart casual

Ez a stílus már sokkal hétköznapibb, de még mindig fontos az elegancia és az előkelőség. A lazaságot és az eleganciát úgy tudjuk a legjobban ötvözni, ha mindkettőből választunk egy-egy elemet, és ezeket összhangban viseljük.

  • Férifak
    Smart casualFérfiaknak sportzakó, blézer és hosszú nadrág vagy sötét farmer a megfelelő. A kabát alá választhatunk egy merészebb mintájú inget (ez lehet akár egy garbó is), egyszínű pulóvert vagy pólót is. A lábbelik tekintetében itt már lehetünk kreatívabbak, már nem csak a bőrcipők felelnek meg a stílusnak, de akár a jó minőségű és elegáns designer tornacipők is.
  • Nők
    Smart casual_womanA nők választhatnak elegáns fekete nadrágot vagy farmert, amelyet tunika vagy blúz egészít ki. A ruhák, szoknyák, overálok és kardigánok szintén megfelelőek. Itt már sok teret kap a kreativitásunk is, amellett az általános koncepció mellett, hogy az öltözékünknek elegánsnak és szépen összehangoltnak kell lennie. Ami a lábbeliket és a kiegészítőket illeti, ezekre már nem vonatkoznak szabályok, a lényeg, hogy passzoljanak egymáshoz.

 

Casual

Minden "nem formális" szabadidőruha már ebbe a kategóriába illik, amelyet viselhetsz hétköznapi, alkalmi viseletként. vagy az esti szórakozáshoz, például egy bárba is. Nem vonatkozik rá semmilyen szigorú szabály sem. Gyakorlatilag bármit választhatsz - farmert, rövidnadrágot, pólót, ha nő vagy, szoknyát, ruhát és még sok mást. A kreativitásnak és a személyes kifejezésnek itt már semmi sem szabhat határokat. Úgy öltözöl, ahogyan általában az utcán szoktál. Az egyetlen dolog, ami nem megfelelő, az a szabadtéri vagy munkaruha. Annak a szabadban és a műhelyben a helye.

Casual_woman           Casual

 

Sok más stílus is létezik még ezeken kívül, de azok már nem annyira elterjedtek, és inkább a fent említettek kombinációi vagy adaptációi. Ne feledd, hogy ha a meghívón szerepel egy dress code, azt feltétlenül be kell tartanod. Ezzel a szervező vagy a házigazda iránti tiszteletedet fejezed ki. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a megfelelő öltözködsen túl, az etikett betartása is legalább ennyire fontos!


Tetszik önnek a cikk?
Ossza meg barátaival

Részleg

Tanácsadás



Cikk írója
Monika Bečková Hloušková


Hozzászólások

Még nincs vélemény


Hozzászólást írni





Cikkek, amelyek érdekelhetnék önt 9

Hogyan lehet meghosszabbítani a ruhák élettartamát a szekrényben?

Hogyan lehet meghosszabbítani a ruhák élettartamát a szekrényben?

Veled is előfordult már, hogy az új ruhád nem maradt sokáig jó állapotú? Elveszíti a színét, összemegy, megnyúlik vagy…

További információ

Hogyan tudjuk kitisztítani a paradicsomfoltokat?

Hogyan tudjuk kitisztítani a paradicsomfoltokat?

A paradicsom a legkedveltebb zöldségek közé tartozik. Nyáron édes, illatos és frissítő. Jól illik salátákhoz, remek…

További információ

Ökológiai mosás? Egyszerű, hatékony és környezetbarát megoldások számodra!

Ökológiai mosás? Egyszerű, hatékony és környezetbarát megoldások számodra!

Lehet, hogy már sokat hallottál a környezetbarát mosásról, de még nem volt bátorságod kipróbálni valamelyik ökoterméket…

További információ

Hogyan érdemes kombinálni a ruhák színeit?

Hogyan érdemes kombinálni a ruhák színeit?

Szereted a színes ruhákat, de nem vagy biztos benne, hogy a színek passzolnak egymáshoz? Van egy egyszerű útmutatónk,…

További információ

Mi nem hiányozhat a ruhatáradból idén tavasszal?

Mi nem hiányozhat a ruhatáradból idén tavasszal?

Te is várod már, hogy tavasszal a nap meleg sugarai felmelegítsék tested és lelked? Szeretnéd új és divatos ruhákban…

További információ

Hogyan öltözzünk fel esőben?

Hogyan öltözzünk fel esőben?

Esik az eső, de neked mégis ki kell menned? Félsz, hogy elered az eső, miközben éppen sétálsz a szabadban? Készülj fel,…

További információ

Hogyan válasszuk ki a számunkra ideális sapkát?

Hogyan válasszuk ki a számunkra ideális sapkát?

A sapka az egyik kedvenc divatos kiegészítőd? Vagy úgy érzed, hogy egyik sem áll igazán jól neked? Lehet, hogy csak nem…

További információ

Minőségi outdoor ruházat a természetbe?

Minőségi outdoor ruházat a természetbe?

Aki a természetbe készül, annak jó minőségű ruházatot és lábbelit kell viselnie, amely nem hagyja, hogy az időjárás…

További információ

Fitness ruházat az edzőterembe

Fitness ruházat az edzőterembe

Testmozgással teszünk valamit az egészségünkért, és a felszabaduló endorfinoknak köszönhetően az elménkért is. Jobban…

További információ