Ügyfélszolgálat
+36 19 98 92 62
(Hé-Pé, 8-16)
info@bontis.hu
Rendeljen még 23 999 Ft
és ingyenes házhoz szállítás

Tanácsadás 16. 10. 2023

Hogyan lehet meghosszabbítani a ruhák élettartamát a szekrényben?

Veled is előfordult már, hogy az új ruhád nem maradt sokáig jó állapotú? Elveszíti a színét, összemegy, megnyúlik vagy más módon elhasználódik? Derítsd ki, hogy mindent megtettél-e annak érdekében, hogy kedvenc darabod sokáig megőrizze külsejét.


Hogyan lehet meghosszabbítani a ruhák élettartamát a szekrényben?Vettél egy gyönyörű új darabot a ruhatáradba, és szeretnéd, ha évekig ugyanúgy nézne ki? Ha megfelelően gondozod ruháid, az  az elkerülhetetlen kopási folyamatot jelentősen lelassíthatja. Csak kövesd az alapvető eljárásokat, és kerüld el a leggyakoribb hibákat.

Mosás

Szárítás

Tárolás

 

PraníMosás

A mosás az egyik fő tényező, amely meghatározza a ruhák élettartamát.

Ne mossunk túl gyakran

Minden mosási ciklus nagyon megterhelő a ruhák számára. Ezért kerüljük a gyakori és felesleges mosást. Nem szükséges minden ruhadarabot egy használat után kimosni, amíg az nem piszkos, izzadt vagy büdös.

Figyeljünk a ruhákon lévő címkékre

Cedulky na oblečení

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk a karbantartási címkékre, amelyek tanácsot adnak, hogyan kell mosni, szárítani és vasalni a ruhákat, hogy azok megtartsák színeiket, textúrájukat, ne zsugorodjanak, ne nyúljanak, ne gyűrődjenek stb.

Válogatás

Minden mosás előtt a szennyest alaposan át kell válogatni. Minél alaposabban végezzük el ezt a folyamatot, annál kevesebb kárt szenvednek a ruhák.

Mossunk kifordítva

Egyes ruhadarabokat kifordítva kell mosni. Ez különösen igaz a nyomtatott pólókra, farmerekre és sportruházatra, de akkor sem járunk rosszul, ha más ruhákat is ugyanígy mosunk.

Cipzárak és gombok rögzítése

Egy másik nagyon fontos feladat mosás előtt, hogy mindent vegyünk ki a zsebekből, rögzítsünk minden cipzárt, gombot, szegecset, kampót és egyéb olyan alkatrészt, amely a mosógépben kárt tehet a többi ruhadarabban.

Óvatosan a mosószerekkel

A mosószer kiválasztása és különösen a mosószer mennyisége is fontos. Ez soha nem lehet szükségtelenül magas, mivel egyes szálak különösen érzékenyek lehetnek rá. Az öblítővel is óvatosan kell bánni. Egyes ruhafajták egyáltalán nem tűrik az öblítőszert, mivel az tönkreteszi a funkcionalitásukat. Ez különösen igaz a sportruházatra. Tudjuk meg, mikor használjunk öblítőt, és mikor hagyjuk inkább a szekrényben.

Válasszunk alacsonyabb sebességet

Vigyázzunk a nagy sebességgel való csavarással is, mert az kihúzhatja az anyagokat, és más módon károsíthatja azokat.

 

SušeníSzárítás

 

Mosás után azonnal szárítsunk

A mosást elvégeztük, de a gondozásnak még nincs vége. A ruhákat mosás után azonnal meg kell szárítani. Semmiképpen sem tanácsos több órán át a mosógépben hagyni őket, mert gyűrődni fognak.

Légszárítás

A legjobb módja a szárításnak a friss levegőn való szárítás. Nemcsak kíméletesen szárítja a ruhákat, hanem jó illatúvá is teszi őket. Ha a ruhákat bent szárítjuk egy állványon, ügyeljünk arra, hogy a helyiség jól szellőztethető legyen, hogy megakadályozzuk az áporodott ruhaszagot vagy akár a penész kialakulását otthonunkban.

Akasztás

Rázzuk ku a ruhákat, és akasszuk fel egyenesen. A pulóverek és más kényes darabok esetében szárítsuk laposan a padlón vagy egy nagy asztalon egy törölközőn, és rendszeresen forgassuk meg.

Vigyázzunk a szárítóval

A szárítóban való szárítást nagy körültekintéssel kell megközelíteni. Még ha az egyik legjobb háztartási segédeszköz is, nem mindig érdemes használni. Ha a ruhák címkéjén áthúzva van a szárító szimbólum (lásd a képet), akkor a ruhadarab biztosan nem való a szárítóba, és a szárítóban való szárítás összezsugoríthatja vagy más módon tönkreteheti azt.

SkladováníTárolás

 

Válasszuk ki a megfelelő fogasokat

A tiszta és száraz ruhákat is megfelelően kell tárolni. A ruhák felakasztásakor ne használjunk drótos akasztókat, amelyek csúnya "dudorokat" képeznek a ruhákon. A kabátok, bundák és más hasonló felsőruházat számára a nagy, párnázott akasztók a legjobbak. Más ruhadarabok esetében a hagyományos fa- vagy műanyag fogasok is elegendőek.

Adjunk teret a ruháinknak

Minél több helyet adunk a ruháinknak a szekrényünkben, annál kevésbé fognak gyűrődni, és annál jobban fogják megőrizni tökéletes megjelenésüket.

Mi van felakasztva, mi van összehajtva?

Az ingek, blúzok, zakók, pulóverek vagy ruhák például mindenképpen felakasztva tárolandók. Ezután a pólókat, trikókat, rövidnadrágokat vagy nadrágokat összehajtogathatuk.

Válasszunk megfelelő szekrényt és szobát

Fontos, hogy a ruhákat sötét, napfénytől mentes helyen tároljuk, mert az tönkreteheti a színüket. A helynek is inkább hűvösnek kell lennie, de semmiképpen sem nedvesnek, hogy elkerüljük a penészesedést.

 

💡 TIPP: Figyeljünk a ruháinkon lévő foltokra. Ha mégis sikerül összepiszkolnunk őket, azonnal tisztítsuk ki őket, mert a megszáradt foltokkal később már nem biztos, hogy el tudunk bánni.

 

Sajnos, még ha pontosan az előírásoknak megfelelően kezeljük is a ruháinkat, azok nem tartanak örökké. Ha egyszer mégis elhasználódott, nálunk megtalálhatod a következő kedvenc darabodat.


Tetszik önnek a cikk?
Ossza meg barátaival

Részleg

Tanácsadás



Cikk írója
Monika Bečková Hloušková


Hozzászólások

Még nincs vélemény


Hozzászólást írni





Cikkek, amelyek érdekelhetnék önt 9

Hogyan tudjuk kitisztítani a paradicsomfoltokat?

Hogyan tudjuk kitisztítani a paradicsomfoltokat?

A paradicsom a legkedveltebb zöldségek közé tartozik. Nyáron édes, illatos és frissítő. Jól illik salátákhoz, remek…

További információ

Ökológiai mosás? Egyszerű, hatékony és környezetbarát megoldások számodra!

Ökológiai mosás? Egyszerű, hatékony és környezetbarát megoldások számodra!

Lehet, hogy már sokat hallottál a környezetbarát mosásról, de még nem volt bátorságod kipróbálni valamelyik ökoterméket…

További információ

Hogyan érdemes kombinálni a ruhák színeit?

Hogyan érdemes kombinálni a ruhák színeit?

Szereted a színes ruhákat, de nem vagy biztos benne, hogy a színek passzolnak egymáshoz? Van egy egyszerű útmutatónk,…

További információ

Mi nem hiányozhat a ruhatáradból idén tavasszal?

Mi nem hiányozhat a ruhatáradból idén tavasszal?

Te is várod már, hogy tavasszal a nap meleg sugarai felmelegítsék tested és lelked? Szeretnéd új és divatos ruhákban…

További információ

Hogyan öltözzünk fel esőben?

Hogyan öltözzünk fel esőben?

Esik az eső, de neked mégis ki kell menned? Félsz, hogy elered az eső, miközben éppen sétálsz a szabadban? Készülj fel,…

További információ

Hogyan válasszuk ki a számunkra ideális sapkát?

Hogyan válasszuk ki a számunkra ideális sapkát?

A sapka az egyik kedvenc divatos kiegészítőd? Vagy úgy érzed, hogy egyik sem áll igazán jól neked? Lehet, hogy csak nem…

További információ

Minőségi outdoor ruházat a természetbe?

Minőségi outdoor ruházat a természetbe?

Aki a természetbe készül, annak jó minőségű ruházatot és lábbelit kell viselnie, amely nem hagyja, hogy az időjárás…

További információ

Fitness ruházat az edzőterembe

Fitness ruházat az edzőterembe

Testmozgással teszünk valamit az egészségünkért, és a felszabaduló endorfinoknak köszönhetően az elménkért is. Jobban…

További információ

A legismertebb textilipari tanúsítványok áttekintése

A legismertebb textilipari tanúsítványok áttekintése

Ismeri a ruházaton és textiltermékeken található különböző tanúsítványokat? Ha nem, akkor összeállítottunk egy listát a…

További információ